Přejít k hlavnímu obsahu

Stará dáma s.r.o.

Pan Stanislav Kučera za 14 let svého působení na trhu učinil zázraky: zrekonstruoval starou stodolu, spustil výrobu, vybudoval sklad, otevřel obchod a své výrobky – mošty a pálenice – prodává po celé ČR. Podívejte se na jeho příběh.

Přehrát video
  • Stanislav Kučera

Co v pořadu nezaznělo

Co Vás vedlo k rozhodnutí začít podnikat?
Já i společník jsme do podnikání vstoupili již v roce 1990 v naději, že „to" (on chovatelství, já gastronomii) budeme dělat konečně po svém, dobře a budeme „se mít". Dobu do založení Staré Dámy s.r.o. v 2002 bych nazval „časem střízlivění a vstávání z trosek svých nápadů".
Jak jste začal/a podnikat?
Sešli jsme se jako společníci místní pekárny, kterou jsme v roce 1991 založili s mnoha místními spoluobčany. Časem jsme konstatovali, že máme podobnou podnikatelskou filosofii a zkušenosti a že záměr realizace služeb pro pěstitele ovoce v Podještědí je reálný, potřebný a že by nás bavil.
Jaká je historie vaší firmy? Jaké byly nejdůležitější okamžiky v historii Vaší firmy?

V roce 2002 založení společnosti, sepsání podnikatelského záměru, kterému jsme věřili snad jenom my. Téhož roku jsme koupili starou stodolu a kus louky. 1. května jsme oslavili Svátek práce vykácením stromů uvnitř stodoly a zahájili její rekonstrukci na moštárnu a pálenici. Vše jen vlastními silami a silami rodinných příslušníků. Řemeslníci pro nás pracovali zadarmo s odkladem placení na „až to půjde".

V září 2002 jsme začali provozovat moštování, v listopadu pálení a objevili se první zákazníci této dosud netradiční služby. V té době pracuje na plno jeden společník, později se přidá i jeho manželka.

V roce 2004 jsme spojili svá počínání s rodinnou moštárnou rodiny Linků v Neugersdorfu a to spustilo další živnost: obchod a velkoobchod s ovocnými šťávami a nektary. Rozšířili jsme sortiment, výroba v Německu jela pod naší obchodní značkou a na stálo pracuje i druhý společník. Ekonomika přestává být tolik závislá na míře úrody ovoce.

V roce 2011 jsme postavili velkoobchodní sklad a maloobchodní prodejnu s regionálními produkty. Na stálo je ve firmě zaměstnaná manželka druhého společníka.

Jaká jsou specifika podnikání ve Vašem oboru?
Závislost na úrodě ovoce, sezónnost. Obdobně jako u zemědělců (žně/půst).
Co je na Vašem podnikání nejtěžší?
Nevím, co tak označit. Snad nutnost výrazného osobního nasazení v případě nadúrody, protože pracovní síly dosud čerpáme pouze „z vlastních rodinných zdrojů".
Jak nyní vidíte budoucnost své firmy?
Budoucnost v podstatě řešíme „od švestek do švestek". Firmu pomalu technologicky vylepšujeme a budujeme tak, jak na to máme prostředky. Těší nás, že jsme tady na vesnici, nedaleko většího města, schopní provozovat obchod, který neprodělává. Také pomalu - vzhledem ke skoro předdůchodovému věku - budeme řešit, jakým způsobem předáme to, co jsme rozchodili, nějakému pokračovateli.
Co považujete za svůj největší podnikatelský úspěch a z čeho jste se naopak ponaučil/a?
Naším největším podnikatelským úspěchem jsou naši zákazníci, pěstitelé, dodavatelé a odběratelé. Velmi si jich vážíme. Ponaučení jsme si přinesli ze svých předchozích aktivit: být pokorní, na sebe nároční a pokud možno slušní.
Musel/a jste podnikání něco obětovat?
Tomu současnému? Nevím, všechno, co obětujeme, nám připadne normální. Nemá cenu to nějak zveličovat. Už rozhodnutí podnikat na vsi, znamená počítat s oběťmi.
Čím se při své práci řídíte?
Snažíme se zapojovat selský rozum, dílem nás řídí sama příroda.
Co z aktivit spjatých s Vaším podnikáním Vás baví nejvíce?
Nejvíc nás baví naši zákazníci. Máme jich skoro 1 200. A obchodní přátelé. S mnoha se známe osobně. Baví nás provozovat službu a sledovat dopad na další zájmy zákazníků.
Podnikatelé často potřebují rychle pokrýt nenadálé výdaje. Jak to řešíte vy?
Abych byl konkrétní, tak v našem případě je nezbytné zajistit plynulé zásobování prodejny od dodavatelů z celé ČR. Abychom toho dosáhli, využíváme některé bankovní produkty, jako třeba kreditní kartu, která tohle umožní bez nutnosti přechovávání hotovosti u sebe na cestách.