Přejít k hlavnímu obsahu

MASO-PROFIT s.r.o.

Rodinná firma MASO-PROFIT, která se věnuje oboru zpracování masa, prošla náročným vývojem. Musela čelit požáru i všudypřítomné konkurenci, ale přesto si podnikatel Petr Kužniar zachovává optimismus. Společnost je dodavatelem zařízení a technologických řešení od malých řeznictví až po největší podniky masného průmyslu. Podívejte se na poslední díl 12. série Cest k úspěchu.

Přehrát video
  • Petr Kužniar

Co v pořadu nezaznělo

Co vás vedlo k rozhodnutí začít podnikat?
Chtěli jsme založit první obchod pro masný průmysl a podporu vznikajících živnostníků v České republice a to se nám povedlo.
Jak jste začal podnikat?
Obchodem v Holešovické tržnici na příslovečné adrese v Jateční ulici a servisem v garáži rodinného domu.
Jaká je historie Vaší firmy? A jaké okamžiky v její historii byly nejdůležitější?
Firma byla založena v roce 1991 jako rodinná firma. Důležitých okamžiků bylo poměrně mnoho, například založení poboček v Praze, Brně a Ostravě. Obor zpracování masa MASO-PROFIT přivedl až do oblasti profesionální gastronomie a tím jsme výrazně rozšířili působnost.
Z obtížnějších okamžiků uvedu požár centrály v roce 2015. Tato událost nás donutila při běžné práci rekonstruovat zničené prostory.
Jaká jsou specifika podnikání ve vašem oboru?
V našem oboru pracujeme většinou pro stálé zákazníky. Tím, že odvedeme práci dobře, dostáváme za odměnu další šanci. Pak bych rád připomněl větu „jíst se musí", ale i pohled na jídlo se mění a s tím je také nutné pracovat. Snažíme se skloubit požadavky zákazníka s reálnými možnostmi dělat komplexní poradenství s dodávkou strojní technologie a spotřebních materiálů.
Co je na vašem podnikání nejtěžší?
Udržet kvalitu služeb a zajímavost nabídky v souladu s vývojem. Jinými slovy mít co zajímavého nabídnout a čím oslovit.
Jak nyní vidíte budoucnost Vaší firmy?
Budoucnost vidím optimisticky, protože máme skvělý kolektiv zaměstnanců, což považuji za jeden ze základních předpokladů úspěšného fungování firmy. Máme zde mnoho zaměstnanců, kteří s firmou rostou. Nově připravujeme specializovaný obchod a MEAT-LAB.
MEAT-LAB je plně vybavená řeznická dílna, ve které předvádí naši technologové stroje pro masnou výrobu. Probíhá zde vývoj kořenících směsí pro masné výrobky a vývoj masných výrobků pro zákazníky. Místo slouží pro poradenství řezníkům a jako showroom řeznických strojů. Zákazník si může stroje vyzkoušet a sám posoudit jejich kvalitu.
Co považujete za svůj největší podnikatelský úspěch a z čeho jste se naopak poučil?
Nejde o žádné velké nebo skokové úspěchy, ale o každodenní skládání puzzlí. Naším největším úspěchem je výborný kolektiv, který chce pracovat.
Musel jste podnikání něco obětovat?
Je to především čas, ale není to oběť v pravém slova smyslu. Když Vás práce baví, tak je to čas prožitý a ne obětovaný.
Čím se při své práci řídíte?
Určitě zkušenostmi a snahou dělat věci, jak nejlépe umím a tím se překonávat.
Které z aktivit spjatých s Vaším podnikáním Vás baví nejvíce?
Vymýšlet a realizovat nové věci. Například projektovat a vybavovat novou prodejnu pro naše zákazníky nebo přemýšlet nad tím, co zlepšit, aby čas strávený v našich prostorech byl pro zaměstnance a zákazníky zážitkem.
Jste aktivní v obchodě se zahraničím, což s sebou nese kurzová rizika. Jak je ošetřujete?
25 let obchodujeme se zahraničními firmami a kurzová rizika ošetřujeme pomocí bankovních nástrojů. Samozřejmě, že na dlouhodobou změnu kurzu je nutné reagovat úpravou cen u zboží. V poslední době je stav relativně stabilní.
Váš příběh bude možná pro někoho natolik inspirativní, že se sám pustí do podnikání. Jaké rady byste dal člověku, který se chystá začít podnikat? Buďte prosím konkrétní.
Najděte si takovou činnost, která Vás bude naplňovat, a snažte se dělat věci nejlépe, jak umíte.
Protože na spoustu činností nestačíte sám, nebojte se obklopit lidmi, kteří dělají věci lépe než Vy.