Přejít k hlavnímu obsahu

Burgrárna

Zdeněk Kučera nasbíral cenné zkušenosti v zahraničí a po návratu do Čech se vrhl na podnikání. V Hradci Králové si otevřel restauraci, která se specializuje na výrobu kvalitních burgeru z čerstvých surovin. Tím jeho podnikatelské ambice ale rozhodne nekončí - v přístím roce plánuje další pobočku v Pardubicích. Podívejte se na úvodní díl 14. série pořadu Cesty k úspěchu.

Přehrát video
  • Zdeněk Kučera

Co v pořadu nezaznělo

Co Vás vedlo k rozhodnutí začít podnikat?
Vždy jsem toužil po nezávislosti a chtíči něco dokázat sám
Jak jste začal podnikat?
Začal jsem jako student střední školy v online hrách, později jsem měl pracovní agenturu v Anglii a nakonec jsem si splnil sen a začal jsem s restaurací.
Jaká je historie vaší firmy? Jaké byly nejdůležitější okamžiky v její historii?
Firma vznikla v prosinci 2016. Nejdůležitější body bych vyjmenoval asi schválení start-up úvěru od KB, dále první den zahájení provozu a začátek rozvozu. Každý den se dějí velmi podstatné věci. 
Jaká jsou specifika podnikání ve Vašem oboru?
Naším hlavním motem je vše dělat pořádně, jinak to nemá smysl dělat. Dnes je velká konkurence ale hlad po kvalitních produktech je stále větší, proto je toto jediná možná cesta k úspěchu. 
Co je na Vašem podnikání nejtěžší?
Nejtěžší mi přijde je organizace a školení zaměstnanců.
Jak nyní vidíte budoucnost své firmy?
Náš plán je zdokonalit náš vnitřní systém a v roce 2018 otevřít další restauraci v Pardubicích.
Co považujete za Váš největší podnikatelský úspěch a z čeho jste se naopak ponaučil?
Největší podnikatelský úspěch je stabilizování nově otevřené restaurace a spokojenost zákazníků. To je z mého pohledu asi to nejdůležitější v tento moment. Poučil jsem se z předchozích spoluprací, že člověk si musí velmi pečlivě vybírat lidi kolem sebe. 
Musel jste podnikání něco obětovat?
Podnikání je pro mě vášeň. Baví mě, když vidím, že to funguje. Vždy je to o tom, jak člověk dokáže řešit nové problémy. V tuto chvíli se projektu podřizuje většina volného času včetně víkendů. Věřím, že to má svůj význam a tato práce mě těší. 
Čím se při své práci řídíte?
Když člověk chce něco dělat tak pořádně ať to za to stojí. Dělat něco na půl nebo protože musím je ve finále kontraproduktivní.  
Co z aktivit spjatých s Vaším podnikáním Vás baví nejvíce?
Baví mě nové výzvy, komunikace s lidmi, sledovat, jak firma sílí a roste. 
Vaše podnikání prošlo velkou proměnou. Jak jste rozvoj Vaší firmy financoval?
Projekt byl z většiny financován start-up úvěrem od KB. Podle mě je tento finanční nástroj jedno z nejlepších možných řešení pro každého začínajícího podnikatele. Na Českém trhu jsem nic podobného nenašel.
Váš příběh bude možná pro někoho natolik inspirativní, že se sám pustí do podnikání. Jaké rady byste dal člověku, který se chystá začít podnikat?
1. Kdo chce podnikat musí vědět proč, pro peníze to nemá smysl dělat.
2. Chce to hodně odvahy a síly, často se věci nedaří. Na druhou stranu se člověk naučí řešit nové věci což mu rozšíří možnosti a pohled na svět.
3. Věřit hlavně sám v sebe, vždy je kupa lidí, který úspěch nepřeje, jsou i lidé kteří to nemyslí špatně a věří ve stabilnější systémy jako je např. klasická práce, a proto Vás bude často odrazovat.
4. Dobře si rozmyslet jaký je vlastně ten cíl kam byste chtěli díky této možnosti dojít, ideálně si sepsat alespoň 100 přání a snů, které byste chtěli na této cestě prožít. Podnikání je většinou na celý život a člověk by neměl zapomenout žít hlavně sám pro sebe, a to co ho doopravdy baví.