Přejít k hlavnímu obsahu

Lagarto

Jan Hawelka se před osmi lety vrhl na podnikání v gastronomii a dnes se může pochlubit úspěšným kavárenským řetězcem Lagarto Group na severozápadě Čech. Vlastní pět podniků a kromě kávy nabízí svým zákazníkům také vlastní cukrářské výrobky a zmrzlinu. Na podnikání ho nejvíce baví přímý kontakt s hosty a příprava i servírování dezertů. Nenechte si ujít další díl Cest k úspěchu, tentokrát s vůní kávy.

Přehrát video
  • Jan Hawelka

Co v pořadu nezaznělo

Co Vás vedlo k rozhodnutí začít podnikat?
Touha podnikat, mít svojí vlastní firmu, o kterou bych se mohl starat.
Jak jste začal podnikat?
V roce 2009, kdy jsem při studiu na vysoké škole dostal nápad otevřít si vlastní restauraci, pak se z toho vyvinula kavárna a ta je nakonec v nákupním centru.
Jaká je historie vaší firmy? Jaké byly nejdůležitější okamžiky v historii Vaší firmy?
2009 - zamítnutí prostor v OC Fórum Ústí nad Labem a nabídka prostor v OC Chomutovka, setkání s La Bohéme Café
2010 - Otevření Lagarto Café OC Chomutovka
2011 - Otevření Lagarto Café OC Central Most
2012 - Rozhodnutí vyrábět si cukrářské výrobky
2013 - Otevření Lagarto Café v Kadani
2014 - Otevření Lagarto Café OC Galerie Teplice
2015 - Otevření 2. cukrářské výrobny
2015 - Nový brand Deli by Lagarto a nová kavárna v Mostě společně s mini bistrem
2015 - ZÁKAZ KOUŘENÍ
2017 - otevření 3. cukrářské výrobny, zmrzlinárny, pekárny
Jaká jsou specifika podnikání ve Vašem oboru?
(-) Trh plný předsudků a neznalostí jak mezi hosty, tak provozovateli. Podhodnocený a podfinancovaný obor.
(+) Zvyšující se zájem lidí o jídlo a gastronomii a s tím i rostoucí chuť investovat víc do sebe a zážitku kolem jídla.
Co je na Vašem podnikání nejtěžší?
Nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců.
Jak nyní vidíte budoucnost své firmy?
Méně je někdy více. Chceme se soustředit na to, co nám nejvíce jde a co nejvíce zjednodušit náš koncept. Dále chceme expandovat s konceptem Deli a spustit větší výrobu lahůdek.
Co považujete za svůj největší podnikatelský úspěch a z čeho jste se naopak ponaučil?
Rozvoj osobností zaměstnanců. Spuštění vlastní výroby dezertů a zmrzliny.
Musel jste podnikání něco obětovat?
Soukromý život.
Čím se při své práci řídíte?
Tím, co říkají čísla, ale hlavně neustálým tlakem na zlepšování a vývoj v návazností na zvyšování našeho vzdělání.
Co z aktivit spjatých s Vaším podnikáním Vás baví nejvíce?
Práce v zákaznickém servise (práce číšníka) a reakce zákazníků z očí do očí. Příprava dezertů.
Váš příběh bude možná pro někoho natolik inspirativní, že se sám pustí do podnikání. Jaké rady byste dal člověku, který se chystá začít podnikat? (buďte prosím konkrétní)
Nenechat se odradit ani od vlastní rodiny, pokud svému snu věřím, že funguje. Věnovat se tomu, co jde. Neztrácet čas s tím, co nejde a jít dál. Stále a dokola pořád počítat.
Podnikatelé často potřebují rychle pokrýt nenadálé výdaje. Jak to řešíte vy?
Kreditní kartou a čerpáním rezervy.