Přejít k hlavnímu obsahu

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich patří mezi populární tváře české gastronomie. Diváci ho znají nejen jako vyhlášeného šéfkuchaře, ale také jako aktéra zábavně-gastronomické reality show Ano, šéfe! V neposlední řade je Zdeněk Pohlreich úspěšným podnikatelem. V prvním díle 16. série pořadu Cesty k úspěchu se podíváme na jeho podnikatelské začátky a čím se při své práci řídí.

Přehrát video
  • Zdeněk Pohlreich

Co v pořadu nezaznělo

Co Vás vedlo k rozhodnutí začít podnikat?
Strach….. Strach z toho, že o moje dobře placené místo se přihlásí někdo mladší, levnější „flexibilnější“ a firma se rozhodne pro něj a na rozloučenou dostanu 3 platy a vlhký hand shake. Taky strach z toho, že budu do smrti dělat pro někoho jiného a pak skočím šipku do vod českého sociálního systému.
Jak jste začal podnikat?
Využil jsem náhodné příležitosti a v klíčovém okamžiku se zeptal na tu správnou otázku.
Jaká je historie vaší firmy? Jaké byly nejdůležitější okamžiky v historii Vaší firmy?
Dnes už je to 11 let, a jednoznačně nejdůležitější byly první 2-3 roky. To je si myslím pro každého začínajícího restauratéra ta nejnebezpečnější doba. Ten nedůležitější okamžik byl ale zcela jistě to, že jsme se s mým partnerem rozhodli začít.
Jaká jsou specifika podnikání ve Vašem oboru?
Jsou to tekuté písky, každý den jiný a pracujeme ve službách a v něčem, co si mohou všichni de facto odpustit. Zvláštní skladba lidí , absolutní nejistota a posledních letech kritický nedostatek kvalifikovaného personálu.
Co je na Vašem podnikání nejtěžší?
Děláte s lidmi a pro lidi, to je dost složité samo o sobě. Nedá se říct jedna věc, je to těžký celý.
Jak nyní vidíte budoucnost své firmy?
Doufám, že jsme se to naučili dostatečně na to, aby ta budoucnost byla dobrá.
Co považujete za svůj největší podnikatelský úspěch a z čeho jste se naopak ponaučil?
Mě úspěchy moc nezajímají, pro mě jsou hlavní neúspěchy, protože z těch se poučíte vždy nejvíc. Jsme na tom jako v NHL, když se něco povede, není čas oslavovat a jede se dál. Pochopil jsem, že na dálku se podnikat nedá.
Musel jste podnikání něco obětovat?
Já mám pocit, že úplně všechno, ale určitě nelituju, je to dobrý deal.
Čím se při své práci řídíte?
Zkušenostmi na prvním místě. Pak instinktem a intuicí.
Co z aktivit spjatých s Vaším podnikáním Vás baví nejvíce?
Mám rád všechno, ať už televizi, knihy, reklamu či restaurace. Mě to podnikání baví, baví mě, když něco vymyslíte a ono to funguje, to je opojná věc. Ale Gastronomii budu milovat až do smrti.
Obor, ve kterém podnikáte, určitě/zřejmě vyžaduje volné prostředky pro úhradu každodenních výdajů. Jakým způsobem to řešíte Vy?
Snažíme se udržovat pozitivní cash flow a být soběstační. Upřímně řečeno dluhy nemám moc rád, to v hospodě k ničemu dobrému nevede.