Přejít k hlavnímu obsahu

Nordbeans

Bratři Martin a Karel Kozlovi představí svou poměrně mladou firmu Nordbeans. V roce 2015 otevřeli libereckou kavárnu a pražírnu kávy, ve které v současnosti denně upraží několik set kilo kávy. V nejbližších letech chtějí hledat u farmářů cenné kávy, o které je u zákazníků velký zájem. Dále se chystají pořádat tematická setkání a ochutnávky, kde se milovníci kávy dozví více informace a navzájem si předají zkušenosti. Jak vznikl nápad na podnikání? Jaké byly jejich začátky? Více se dozvíte v pořadu Cesty k úspěchu.

Přehrát video
  • Martin a Karel Kozlovi

Co v pořadu nezaznělo

Co Vás vedlo k rozhodnutí začít podnikat?
V prostředí podnikání jsme s bráchou vyrůstali prakticky od převratu, letos to tedy bude 30 let. Rodiče začali podnikat v gastronomii a cestovním ruchu. Později jsme se k nim přidali a podnikali jsme jako rodina. Až teprve potom jsme se v podnikání osamostatnili.
Jak jste začal/a podnikat?
I já (Martin Kozel) jsem své začátky spojil s podnikáním v gastronomii. Vzal jsem to tentokrát z druhé strany a provozoval velkoobchod, který se zabýval dodávkou produktů – byly to zejména dezerty, káva a čaje. Když podnikání nabralo obrátky, dali jsme se dohromady s bráchou, abychom ho mohli společně lépe rozvíjet.
Jaká je historie vaší firmy? Jaké byly nejdůležitější okamžiky v historii Vaší firmy?
Naše firma jako právnická osoba vznikla v roce 2015. Právě tehdy jsme si uvědomili, že se chceme naplno věnovat kávě. Naše dosavadní zkušenosti jsme tak propojili s našimi sny o vlastní pražírně kávy. Právě v té době se k firmě připojili další společníci, kteří podle našich měřítek splnili vyvážený mix nadšení a zkušeností. Dbáme na to, že jsme rodinná firma, bylo to pro nás tedy opravdu velké rozhodnutí.
Jaká jsou specifika podnikání ve Vašem oboru?
Náš produkt je opravdu komplexní – je lokální a zároveň globální. Kávovníky se pěstují mezi Obratníkem Raka a Kozoroha, ale v pražírně se nevratně mění chemické a fyzikální složení kávového zrna. Dbáme na původ produktu – zajímá nás výběrová káva s jasným původem. Káva, která má přísná kritéria pro zachování kvality. Musíme ale dbát také na služby zákazníků – někteří preferují v kávě rozmanitost chutí, v gastronomii se zase více uplatňuje stálost. Právě tady těžíme ze svých zkušeností, protože dokážeme nabídnout nejlepší servis ve formě technologií, služeb, podpory, vlastního brandu kávy atd.
Co je na Vašem podnikání nejtěžší?
Působíme v segmentu rychloobrátkového zboží. U každého balení kávy je pro nás proto důležité si udržet standard, který si sami určujeme. Dodáváme kávu zákazníkům v ČR, Evropě i USA. To nás automaticky zavazuje k dodržování nejvyšších jakostních standardů ve všech směrech. Jak firma roste a tým se rozrůstá, musíme neustále předávat a zdůrazňovat hodnoty, na kterých firma stojí. Je to náročná, ale hezká práce.
Jak nyní vidíte budoucnost své firmy.
V nejbližších letech chceme hledat u farmářů opravdu cenné kávy, o které je poslední dobou u zákazníků velký zájem. Pro zákazníky, kteří pijí naši kávu doma, chceme častěji pořádat tematická setkání a ochutnávky, kde se dozví ještě více informací o kávě a navzájem si předají zkušenosti. Pilířem našeho počínání jsou kavárníci, restauratéři, hoteliéři a další podnikatelé v gastronomii. Tento segment prochází nyní určitou proměnou ve vnímání kvality služeb a přístupu k zákazníkovi. Dříve stačilo, aby značka kávy nesla pěkný design, měla finanční zázemí na koupi technologie zákazníkovi – víc od ní provozovatel neočekával. My chceme představit hlavně kvalitu a charakter kávy, který zákazníkům vyhovuje. K tomu umíme poskytnout opravdu skvělou podporu zákazníkům ve formě transparentního pronájmu špičkových technologií, tvorby vlastních kávových směsí či profesionální baristy, kteří projdou směnou obsluhy a poradí všechno potřebné. Právě na to se chceme v příštím období zaměřit. Kromě toho budujeme nové sídlo pražírny. Na projektu pracujeme s architekty a stavaři už 2 roky. Věříme, že výsledek bude stát za to.
Co považujete za svůj největší podnikatelský úspěch a z čeho jste se naopak ponaučil?
Největším úspěchem je pro nás vlastně každý den – k naší firmě se hlásí nadšení fanoušci. Naši práci oceňují i velkoobchodní odběratelé, hrdě dodáváme do nejlepších gastronomických provozoven v ČR. A když karlínská Eska pořádala narozeninovou večeři pro farmáře a dodavatele, pozvala nás také.
Musel jste podnikání něco obětovat?
Vlastní koníčky, koníčkem se stala práce.
Čím se při své práci řídíte?
Kráčíme za sny, musíme je velmi promyslet, aby se naplnily a také tyto myšlenky musíme umět předat ostatním v týmu, řídíme se jasnou vizí, kterou si skládáme měsíce i roky napřed. Je důležité trefit správnou míru rozhodnutí, málo je nedostačující a hodně může být příliš.
Co z aktivit spjatých s Vaším podnikáním Vás baví nejvíce?
Cesty za kávou, rozvíjet náš tým, ve kterém najdete pohodáře a zároveň profesionály v jedné osobě. Baví nás prostředí výběrové kávy, které je po celém světě svázané, když přijdete kamkoliv na světě a zajímáte se o výběrovou kávu, poznáte mnoho skvělých lidí a míst, kam by jste se nikdy jinak nedostali.
Úspěšnost Vaši firmy jistě vyžadovala spoustu úsilí a finančních prostředků. Jak jste řešili financování?
V začátcích jsme využili rodinné finance. Později jsme spojili síly s našimi společníky, kteří do firmy vložili nejen další finance, ale i své know-how a zkušenosti. V dalších letech jsme růst firmy financovali ve spolupráci s bankou. Ta nám pomohla najít správný způsob financování v situacích, které jsme řešili — ať už to byly nové výrobní technologie nebo nákupy zelené kávy. Momentálně spolupracujeme na dosud největší investici v historii firmy, která přinese kompletně nové firemní zázemí.
To vznikne ve vlakovém doku, který si v blízkosti nádraží v Liberci dlouhodobě pronajímáme od Českých drah. Počítáme tam s kapacitou pro nárůst produkce, kavárnou s kávovým obchodem a školicím centrem.
Máme rádi netradiční místa a rádi určujeme směr. Lokalita je velmi zajímavá a věříme, že se k nám budou přidávat další podnikatelé, kteří využijí prostory doků pro své firemní zázemí. Společně tak můžeme vytvořit zajímavý podnikatelský klastr v oboru služeb.“
Váš příběh bude možná pro někoho natolik inspirativní, že se sám pustí do podnikání. Jaké rady byste dal člověku, který se chystá začít podnikat? (buďte prosím konkrétní)
Udržte si balanc a charakter mezi základními hodnotami, které v životě máte. Když se vám něco nepovede, běžte dál, buďte o krok napřed, řešte vždy nejdříve priority, ale když je toho na vás hodně, balancujte něčím, co vás dobije.