Přejít k hlavnímu obsahu

Hollandia

Tentokrát se podíváme na zajímavý příběh pana Michala Škody z firmy Hollandia, který získal nápad a inspiraci k podnikání na dovolené. V roce 1991 si z Nizozemí přivezl výrobní linku na výrobu jogurtů a tím se začala psát historie firmy Hollandia, která dnes patří mezi zavedené a úspěšné značky v oblasti mléčných výrobků.

Přehrát video
  • Michal Škoda

Co v pořadu nezaznělo

Co Vás vedlo k rozhodnutí začít podnikat?
V roce 1989 jsem pracoval jako střediskový zootechnik na státním statku v Teplé a všechny kroky směřovaly k privatizaci nebo spíše rozebrání podniku. Proto jsem přijal nabídku kamarádů z Karlových Varů pracovat jako mistr v mobilní mlékárně a jako motivaci mi nabídli majetkový podíl.
Jak jste začal podnikat?
Začínal jsem jako mistr a protože vybraný ředitel nenastoupil, tak to na mě zbylo :0)
Jaká jsou specifika podnikání ve Vašem oboru?
Práce v potravinářství je specifická, jedná se o rychloobrátkové chlazené zboží. Tlak na každodenní kvalitu a servis level zákazníkům je vysoký.
Co je na Vašem podnikání nejtěžší?
Udržení kvality a standardu každý den a výběr klíčových pracovníků ve firmě. Na straně obchodu je to vyjednávání s nadnárodními řetězci, které zaujímají na českém trhu okolo 90 %.
Jak nyní vidíte budoucnost své firmy?
Musím říci, že jsem o budoucnosti firmy nikdy nepochyboval a nepochybuji. Firmu řídím za podpory a spolupráce kolegů již 29 let. Naše plány jsou odvážné, ale myslím reálné. Naším koníčkem je v poslední době automatizace a robotizace procesů.
Co považujete za svůj největší podnikatelský úspěch a z čeho jste se naopak ponaučil/-a?
Myslím, že sama historie, čas a podíl na trhu ukazuje naše úspěchy. Začínali jsme z nuly a bez ničeho. Žádná privatizace, žádné kupóny, žádné nesplacené dluhy. Pochopil jsem po několika letech, že lidé jsou ve firmě Ti podstatní. Kolegové jsou tady se mnou mnoho let a v hodně případech i desetiletí.
Musel jste podnikání něco obětovat?
Ano, spoustu času, nerealizovaného osobního volna a nervů svých i mých blízkých, bohužel.
Někdy si člověk práci odnáší domů a trpí tím blízké okolí. Už jsem se naučil to částečně korigovat, ale přesto se mi to někdy nedaří.
Čím se při své práci řídíte?
Co slíbím, to splním a snažím se být transparentní pro všechny napříč firmou. Také pokud kážu vodu, piju tu vodu s ostatními ……… :0)
Co z aktivit spjatých s Vaším podnikáním Vás baví nejvíce?
Pokud nejsem v práci nebo na telefonu, mám rád všechny sportovní aktivity a posléze dobré jídlo. Poslední dobou i rád vařím a ochutnávám jídlo z regionů. Musím říci, že gastronomie Tyrolska je pro mě vzorem.
Úspěšnost Vaší firmy jistě vyžadovala spoustu úsilí a finančních prostředků. Jak jste řešili financování
Po roce 1989 mělo málo lidí opravdové zkušenosti s financováním a úvěry (a to i včetně manažerů vznikajících bank).  Také jsme si bláhově mysleli, že směrem na západ to s námi všichni myslí dobře. Dostali jsme samozřejmě i trochu „ za uši „ od rádoby odborníků, ale se vším jsme se se ctí vyrovnali a vše zaplatili. Nedlužíme nikomu ani korunu, nic jsme nedostali zadarmo a nic jsme nezprivatizovali. 
Váš příběh bude možná pro někoho natolik inspirativní, že se sám pustí do podnikání. Jaké rady byste dal člověku, který se chystá začít podnikat? (buďte prosím konkrétní)
Pokud mohu poradit, potom celý život počítám v podnikání očekávané náklady  x  koeficient 1,25 a očekávané výnosy  x  koeficient 0,75. Pokud ekonomická rozvaha i po této korekci vychází pozitivně, potom posouvám myšlenku k realizaci. Podobně uvažuji i v případě privátních financí.