Michal Stec a Jan Špalek

Michal Stec a Jan Špalek
Co Vás vedlo k rozhodnutí začít podnikat?
Touha zlepšovat se. Pracovat na vlastním projektu a dále ho rozvíjet. Chtěli jsme vytvořit pražírnu kávy a brand podle vlastních představ. Po několikaleté praxi v oboru jsme věděli, že nastal ten správný čas postavit se na vlastní nohy.
Jak jste začali podnikat?
Skočili jsme do toho rovnou po hlavě. Rebelbean je naše první zkušenost s podnikáním a se světem businessu. Začal jsem jako OSVČ v roce 2013 a později spolu s Janem v roce 2015 jsme založili s.r.o. Od té doby se snažíme rozvíjet naše podnikání a neustále přicházíme s novými nápady. Kavárna v brněnském barber shopu, Brew Bike – kolo s filtrovanou kávou nebo energetické RAW tyčinky s obsahem sušených kávových třešní.
Jaká je historie vaší firmy? Jaké byly nejdůležitější okamžiky v její historii?
Existujeme na trhu přes 3 roky. Nepočítám-li její založení, je pár momentů, na které vzpomínám velmi rád a s hrdostí. Založení s.r.o. spolu s Janem. Pořízení první palety kávy a pojízdného stánku, otevření kavárny nebo nejčerstvěji – otevření vlastních výrobních prostor s moderní pražičkou.
Jaká jsou specifika podnikání ve Vašem oboru?
Náš obor klade obrovský důraz na jakost suroviny. Výběrová káva je především o transparentním původu, naprosto jasném procesu a kvalitním výstupu. Je potřeba hlídat si každou část velmi důsledně. To, co nás odlišuje od ostatních, je jistá hravost, která se projevuje ve všem, co děláme a je i atraktivní a sympatická našim zákazníkům.
Co je na Vašem podnikání nejtěžší?
V této fázi je to určitě růst firmy. Není jednoduché ho zvládnout dobře a bez klopýtnutí. Snažíme se, aby šlo vše hladce a dobře. Kdysi jsme si všechno dělali sami, dnes se snažíme část práce delegovat zaměstnancům. Řízení teamu je další věcí, kterou se teprve učíme.
Jak nyní vidíte budoucnost své firmy?
V blízké budoucnosti nás čeká přesun do vlastních výrobních prostor, ten musí proběhnout rychle a efektivně. Máme spoustu plánů, které bychom rádi uskutečnili. Některé jsou takovými výstřely do tmy, jiné už mají reálné obrysy. Rádi bychom se zaměřili více na komunitu lidí, co jsou aktivní a dělají zajímavé věci. Už teď máme pár ambasadorů – špičkové sportovce, fotografy nebo umělce. Plánujeme více organizovat eventy zaměřené na kreativní lidi.
Co považujete za Váš největší podnikatelský úspěch a z čeho jste se naopak ponaučili?
Největším úspěchem je, že jsme vyrostli natolik, že už můžeme kávu pražit na vlastní technologii ve svém. To nás oba naplňuje pocitem dobře vykonané práce a zároveň motivuje pokračovat. Největším ponaučením je, že dnes již umíme říci některým věcem „ne".
Museli jste podnikání něco obětovat?
Obětovat není úplně to správné slovo, ale podnikání je třeba věnovat spoustu času, často na úkor jiných aktivit nebo momentů strávených s rodinou.
Čím se při své práci řídíte?
Jsme hraví. Dáváme nápadům volný průběh. Pokud se něco líbí nám, třeba to bude přínosné i pro další lidi. Nebojíme se vyzkoušet nové věci nebo originální přístup k těm již zavedeným.
Co z aktivit spjatých s Vaším podnikáním Vás baví nejvíce?
Každý den je jiný. Naše práce je téměř, nepočítám-li nutnou administrativu, zajímavá ze všech úhlů. Ale dvě nejdůležitější věci, káva a lidé kolem ní.
Vaše podnikání prošlo velkou proměnou. Jak jste rozvoj vaší firmy financovali?
Ze začátku byly pro nás důležité finance, které jsme si půjčili od rodiny a investovali je do firmy. Druhým významným milníkem byla půjčka od KB, která nám umožnila pořízení vlastní pražičky.
Váš příběh bude možná pro někoho natolik inspirativní, že se sám pustí do podnikání. Jaké rady byste dal člověku, který se chystá začít podnikat?
Nebojte se do toho skočit po hlavě. Rychle si ověřte rizika, co nejhoršího by se vám mohlo stát, kdyby to krachlo a pusťte se s vervou do práce!

Video z pořadu

Zeptejte se podnikatele

Chcete sami položit otázku hostovi našeho dnešního dílu? Položit otázku můžete prostřednictvím našeho online dotazníku – Vstoupit do dotazníku.

Marek Vašut Galerie z natáčení
© 2017 Cesty k úspěchu Mapa stránek | Informace o webu