Přejít k hlavnímu obsahu

Farma Šonov

Paní Monika Menčíková začala podnikat v 90.letech, kdy se během jednoho víkendu zrodil nápad vybudovat ovčí farmu. Od první chvíle bylo prioritou majitelů zpracování ovčího mléka na kvalitní produkty. Původní stádo čítalo 28 východofríských ovcí a dnes se na pastvinách v oblasti Broumovska pasou stovky zvířat. Podívejte se na příběh Farmy Šonov.

Přehrát video
  • Monika Menčíková

Co v pořadu nezaznělo

Co Vás vedlo k rozhodnutí začít podnikat?
Jako spousta ostatních – rok 1990. Zvědavost, touha po svobodě, zkrátka jít vlastní cestou. Samozřejmě v tom byla i naivita, nikdo z nás neměl zkušenost ani příklady...
Jak jste začala podnikat?
Vše vlastně začalo se stavbou domu a já zjistila, že se nedá nic koupit a sehnat (cihly, obklady, zdrav. keramika…). Mé první podnikatelské aktivity byly v této sféře. Pak přišla další dcera a já se tomu nemohla věnovat, a tak se o víkendu na chalupě zrodil tento projekt. Tehdy jsem si opět naivně myslela – podojím ovce, udělám sýr a budu vlastně s dětmi doma...
Jaká je historie vaší firmy? Jaké byly nejdůležitější okamžiky v historii Vaší firmy?
Vznikala velice těžkopádně, neměli jsme žádné pozemky, zvířata, stroje a ani kapitál. Takže krůček po krůčku, asi o to víc si všeho dnes vážíme a snažíme se jít neustále dál a ustát všechna úskalí. Důležité okamžiky – získání zemědělské půdy, nákup ovcí (zakl. stádo r. 95 26 ks cca 500 000,-Kč,) stavba ovčína a samozřejmě pro nás velice významný okamžik – kolaudace výrobny. Tehdy jsem si myslela, že je vyhráno, ale opět nebylo. Lidé znali kozí výrobky, věřili že jsou zdravé a ovčí nikdo nechtěl – báli se. A tak opět pomalinku jsme se dostávali na trh. Dnes je situace jiná, naše výroba se i vyváží a mnohdy je mléka málo. 
Jaká jsou specifika podnikání ve Vašem oboru?
Je to zemědělství a tento byznys ovlivňuje mnoho dalších faktorů a spoustu z nich nemáte šanci ovlivnit. Základem jsou zdravá a spokojená zvířata, která dostanou kvalitní krmení. Neexistuje celopodniková dovolená, vždy a za každých okolností se musí nakrmit a podojit a samozřejmě zpracovat. Na polích a loukách to samé.
Co je na Vašem podnikání nejtěžší?
Vždy a za každých okolností zajistit alespoň to nejzákladnější.
Jak nyní vidíte budoucnost své firmy?
Jsem optimista a tak věřím ……….
Co považujete za svůj největší podnikatelský úspěch a z čeho jste se naopak ponaučila?
Naše produkty lidem chutnají a hlavní je to, že zákazník se vrací. Co mě podnikání naučilo – i když mám pocit, že je nejhůř, může být i ještě hůř, důležité je to nepoložit a hledat cestu, jak vše ustát a jít dál.
Musela jste podnikání něco obětovat?
Nevím, jestli je to oběť, mám pocit že jsem si to dobrovolně vybrala. Faktem je to, že v podstatě vše podřizujete firmě.
Čím se při své práci řídíte?
Intuicí.
Co z aktivit spjatých s Vaším podnikáním Vás baví nejvíce?
Nové výzvy (výrobek, technologie).
Obor, ve kterém podnikáte, určitě vyžaduje volné finanční prostředky pro úhradu nečekaných výdajů. Jakým způsobem to řešíte Vy?
Tak toto je velmi složité. Vždy jsem chtěla v podnikání dojít tak daleko, že když vznikne tato situace, tak budu mít kam sáhnout. Je to čím dál složitější a musím říci, že nečekané výdaje jsou po nás velký oříšek. Když to šlo, tak pomohla rodina, která nás velice podporuje, pak je tu samozřejmě i banka. Bohužel někdy nastane situace, že se musíte rozhodnout, co je větší priorita a vzdát se něčeho, co firma sice potřebuje, ale abyste ji posunul o krok dál, tak zkrátka licitujete.
Váš příběh bude možná pro někoho natolik inspirativní, že se sám pustí do podnikání. Jaké rady byste dala člověku, který se chystá začít podnikat?
Mít jasný podnikatelský záměr, vědět jakým způsobem seženete kapitál (musí to být únosný) a vědět, že každý začátek je těžký a nevzdat to. Podnikat není synonymum ''mám peníze'', podnikat znamená vytvářet hodnoty a z těch nejenom žít, ale i rozvíjet firmu a nejlépe i další aktivity.