Přejít k hlavnímu obsahu

Hemingway Gastro Group

Pan Aleš Půta začínal v 90. letech s nápojovým cateringem a později otevřel svůj první bar. Nyní jeho firma Hemingway Gastro Group nabízí široké portfolio služeb a jeden z jeho podniků se dokonce dostal do prestižního výběru 50 nejlepších barů na světě. Co ho vedlo k rozhodnutí začít podnikat a jaká jsou specifika podnikání v tomto oboru? Podívejte se na další díl pořadu Cesty k úspěchu.

Přehrát video
  • Aleš Půta

Co v pořadu nezaznělo

Co Vás vedlo k rozhodnutí začít podnikat?
K rozhodnutí začít podnikat mne vedla touha být nezávislý a samostatný. Vždy jsem chtěl dělat něco, co bude viditelné i po několika letech, co tu zůstane.
Jak jste začal podnikat?
Bylo to v roce 1998, kdy jsem pro velkou firmu s kolegou míchal na jejich párty koktejly a mělo to takový úspěch, že jsme se rozhodli dělat nápojový catering a podnikat v gastronomii.
Jaká je historie vaší firmy? Jaké byly nejdůležitější okamžiky v historii Vaší firmy?
Zásadní pro mne bylo osamostatnění, protože předtím jsem podnikal s kolegou půl na půl a to bylo velmi komfortní oproti tomu, když vše zůstane jen na vás. Další důležitý milník byl, když jsem otevřel první bar a začal zaměstnávat první lidi. Začátky byly těžké, ale velký posun byl po našem prvním ocenění v rámci The World’s 50 Best Bars.
Jaká jsou specifika podnikání ve Vašem oboru?
Častý osobní kontakt, silné vazby na dodavatele a velká náročnost práce večer a v noci, práce s alkoholem.
Co je na Vašem podnikání nejtěžší?
Naše podnikání je náročné na čas, fyzické a psychické vypětí.
Jak nyní vidíte budoucnost své firmy?
Chystáme zapojení dalšího partnera do firmy, opět člověka, který s námi pracuje více jak deset let a chtěli bychom rozšířit naše portfolio podniků o další.
Co považujete za svůj největší podnikatelský úspěch a z čeho jste se naopak ponaučil?
Úspěšné považuji to, že stále provozujeme naše podniky a máme chuť pracovat na dalších projektech. To, že do našich barů chodí hosté, že jsou ochotni si stoupnout do fronty a čekat na první volný stůl. Učím se a ponaučuji každým dnem. Důležité beru to, že jsem se naučil více naslouchat a důvěřovat.
Musel jste podnikání něco obětovat?
Mnoho času, nějaké to zdraví a hlavně svůj komfort a vlastně i komfort mých blízkých.
Čím se při své práci řídíte?
Dělat vše tak, jak nejlépe to jde, obklopovat se lidmi, kteří mají chuť dělat naši práci dobře a rozumí řemeslu.
Co z aktivit spjatých s Vaším podnikáním Vás baví nejvíce?
Cestování za poznáním, to je přímo závislost a pak ochutnávání nepoznaného.
Obor, ve kterém podnikáte, určitě vyžaduje volné finanční prostředky pro úhradu nečekaných výdajů. Jakým způsobem to řešíte Vy?
Na větší projekty to bylo podnikatelský úvěr, ale hlavně ze začátku podnikání jsme využívali kreditní kartu. Tu rád používám i nyní.
Váš příběh bude možná pro někoho natolik inspirativní, že se sám pustí do podnikání. Jaké rady byste dal člověku, který se chystá začít podnikat?
Být připraven na těžké chvíle, složité rozhodování, brát s nadhledem nutnosti, které vám přijdou nesmyslné. Sám bych to už podstoupit nechtěl, ale bylo to nejlepší rozhodnutí v mém životě.